Judul : Resepi Nasi Ayam Hainan
link : Resepi Nasi Ayam Hainan
Resepi Nasi Ayam Hainan
Ayam Celur / Rebus
Bahan-bahan :
1 ekor ayam belum dipotong – dibersihkan luar dan dalam. Ambil garam kasar dan scrub kulitnya supaya dapat menghilangkan sel-sel mati dan kulit lebih flawless supaya kulit ayam lebih cantik, ni petua orang cina katanya 😀
Air secukupnya
ketul ais dimasukkan dalam besen dan campur air
Halia – dipotong
Daun bawang – dipotong
bawang besar – dibelah
bawang putih – dibelah
sup bunjut
Cara :
Panaskan air dan masukkan semua bahan-bahan dan rebus seketika.
Bila mendidih, masukkan ayam. masak seketika. Angkat dan rendam ayam dalam air ais seketika. Kemudian rebus balik ayam tadi. Ulang sebanyak 3-4 kali proses rebus dan rendam air ais tu. Saya cuma buat 3 kali je :p. Lepas tu saya rebus ayam tu sampai masak. Last sekali bila ayam dh masak angkat dan rendam terus dalam air ais. Teknik ni supaya isi ayam lembut dan tak overcooked. Ianya juga membentuk lapisan lemak yang juicy didalam daging ayam tu. Kalau rasa malas dan renyah boleh je terus rebus. Dan kalau suka jenis goreng, ayam tu lepas rebus, lumur kicap manis dan goreng api kuat sehingga kulit rangup sahaja.
Air rebusan simpan untuk dibuat sup, dimasak nasi dan buat sos kicap
————————–
Nasi Ayam
Bahan-bahan :
4 pot beras
6 cawan air rebusan ayam (ni ikut beras apa kita guna k sebab kadang-kadang tak sama jenis) Saya suka nasi ayam saya ni lembik sedikit dan tak berderai.
3 – 4 sudu besar stok pekat ayam maggi – yang dalam botol
Minyak untuk menumis
Daun pandan – disimpul
Bahan kisar :
4-5 ulas bawang merah
4-5 ulas bawang putih
4 inci halia
Cara :
Panaskan minyak, tumis bahan kisar bersama daun pandan sehingga wangi. Masukkan air rebusan dan stok pekat ayam. Biar mendidih. Masukkan garam secukup rasa.
Masukkan beras dan masak nasi seperti biasa.
————————-
Sos Cili
Bahan -bahan :
4 biji cili merah – dibelah dan buang bijinya
2 inci halia
3 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa
sedikit cuka
sedikit minyak
Cara :
Kisar semua bahan dengan sedikit air sehingga halus
Panaskan sedikit minyak, dan tumis sekejap. Tutup api dan tuang sedikit cuka. Kalau tak suka cuka boleh guna jus perahan limau.
Sos Halia dan Bawang putih
Bahan-bahan :
Seketul halia
2 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa
sedikit cuka
sedikit minyak
Cara :
Kisar semua bahan dengan sedikit air sehingga halus
Panaskan sedikit minyak, dan tumis sekejap. Tutup api dan tuang sedikit cuka. Kalau tak suka cuka boleh guna jus perahan limau.
—————————-
Sos Kicap
Bahan-bahan :
Sedikit air rebusan sup
kicap
Cara :
Campur keduanya dan pandai-pandailah adjust kepekatan tu. Siap.!
Selamat Mencuba.
kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih
✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli
Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2rwOwL0
(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!
Appear first on Sapa Malaysia
Demikianlah Artikel Resepi Nasi Ayam Hainan
Anda sekarang membaca artikel Resepi Nasi Ayam Hainan dengan alamat link https://sapamalaysia.blogspot.com/2017/06/resepi-nasi-ayam-hainan.html